در پی افزایش نرخ ارز در بازار داخلی، قیمت طلا و سکه نیز شاهد رشد قابل ملاحظهای بوده است. هماکنون قیمت سکه به کانال ۵۵ میلیون تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار به مرز ۵ میلیون تومان رسیده است.
به گزارش بنکر (Banker)، قیمت دلار در بازار ارز طی روزهای اخیر بهطور چشمگیری افزایش یافته و اکنون در بازار تهران از ۷۶ هزار تومان عبور کرده است.
این رکوردزنی قیمت دلار بر بازار طلا و سکه نیز تأثیرگذار بوده و هماکنون قیمت سکه در مرز ۵۵ میلیون تومان قرار دارد و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز در آستانه ثبت رکوردی جدید است.
از مهمترین عوامل افزایش قیمت دلار در روزهای اخیر میتوان به افزایش نرخ ارز نیما، استقبال بالای شرکتها از خرید ارز در آستانه سال نو میلادی، تنشهای منطقهای، تحولات سیاسی، سیگنالهای منفی از سوی ایالات متحده و انتظارات تورمی اشاره کرد.
هر سال در چنین مقطعی، افزایش تقاضای خرید ارز به دلیل سفرهای نوروزی و تسویهحسابهای پایان سال از سوی شرکتها معمول است.
امسال بهخصوص، این افزایش تقاضا در کنار تشدید تنشهای سیاسی، از جمله تحولات در سوریه و تهدیدهای جدید از سوی امریکا، شرایط را پیچیدهتر کرده است.
هرچند که برخی مسئولان اقتصادی معتقدند افزایش نرخ ارز در نیما میتواند به کاهش هیجانات در بازار آزاد منجر شود، اما بازار آزاد از زمان آغاز افزایش پلکانی نرخ ارز نیما، سیگنالهای صعودی را دریافت کرده و به همین روند ادامه میدهد.
بازار ارز از روز شنبه ۲۴ آذرماه بهدنبال تصمیم بانک مرکزی برای اجرای معاملات ارز در سامانه نیما با نرخ توافقی، دچار تغییرات عمدهای شد.
قیمت دلار در نیما از کانال ۵۴ هزار تومان به ۶۰ هزار تومان افزایش یافت و در حال حاضر قیمت توافقی دلار در این سامانه به ۶۱ هزار و ۲۸۹ تومان رسیده است.
بانک مرکزی و وزارت اقتصاد با هدف کاهش اختلاف قیمت بین دلار آزاد و رسمی، سیاست جدید ارزی را در نظر گرفتهاند.
این سیاست بهمنظور حذف رانت و تنظیم بازار از ابتدای دولت سیزدهم در دستور کار بوده است.
اقتصاد کشور برای اجرای سیاست یکسانسازی نرخ ارز مساعد نیست
وحید شقاقی شهری، کارشناس اقتصادی، در این خصوص بیان کرده است که شرایط کنونی اقتصاد کشور برای اجرای سیاست یکسانسازی نرخ ارز مساعد نیست و باید به تجربیات گذشته توجه شود.
وی تأکید کرده که بازار توافقی در کنترل رانت ارزی مؤثر خواهد بود، هرچند نرخ توافقی به طور کلی تابع نرخ بازار آزاد است و این موضوع میتواند چالشهایی ایجاد کند.
بسیاری از کارشناسان هشدار میدهند که اصلاحات فوری و شتابزده در شرایط کنونی ممکن است معیشت مردم را بهخطر اندازد، زیرا افزایش قیمت کالاها و خدمات موجب کاهش قدرت خرید و افزایش هزینههای زندگی خواهد شد.
این در حالی است که اگر سامانه توافقی ارز با کنترل نرخ ارز غیررسمی همراه نشود، ممکن است به ایجاد تورم دامن بزند.