کارشناسان اقتصادی معتقدند که در صورت تداوم تنشها در منطقه و عدم اتخاذ سیاستهای مناسب اقتصادی، قیمت دلار میتواند به کانالهای بالاتر قیمتی نیز برسد.
به گزارش بنکر (Banker)، برخی از کارشناسان حتی از احتمال تکرار تجربههای تلخ سالهای گذشته و افزایش چند برابری قیمت دلار هشدار میدهند.
قیمت دلار روز چهارشنبه با رشد هزار و ۳۰۰ تومانی بازگشایی شد و در کریدور ششم معامله شد.
روند افزایشی این اسکناس با تشدید تنش در منطقه خاورمیانه از هفته گذشته کلید خورد و با ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسیِ مقاومت اسلامیِ حماس در تهران اوج گرفت.
این اسکناس در آخرین معامله روز چهارشنبه در پله سوم و کف کریدور ششم بسته شد.
بررسی بازار ارز در پنجمین روز هفته حکایت از افزایش تقاضا دارد و روند عرضه دلار توسط بازارساز به کندی انجام میشود.
افزایش سیگنالهای نامساعد
با وجود افزایش سیگنالهای نامساعد در منطقه خاورمیانه و شهادت اسماعیل هنیه در تهران، معاملهگران اخبار مربوط به این موضوع را رصد میکنند و پاسخ ایران به این اتفاق را مهم میدانند.
کارشناسان اقتصادی میگویند خیز دلار برای فتح کریدور جدید با وجود رخدادهای منطقه و تشدید تنش میان اسرائیل با لبنان و ترکیه قابل حدس بود.
آنها معتقدند در هفته اخیر قیمت دلار تا کانال هشتم و نهم کریدور پنجم بالا رفت و از دید تکنیکال این رشد قیمت فضا را به سمت کریدور ششم سوق داد.
راهی برای تحریمهای بیشتر
برخی تحلیلگران بازارهای مالی نیز میگویند هر زمان در ایران اراده شده تا مذاکرات جدی با آمریکا داشته باشد و راهی برای تحریمهای گسترده باز شود؛ دقیقا همان زمان اسرائیل دست به کار شده و با یک ترور سطح بالا بساط تشدید تنش را فراهم کرده تا با این روش مانع مذاکرات غرب و رفع تنشها شود.
اینکه شروع به کار دولت چهاردهم همزمان شد با حادثه ترور بالاترین مقام حماس در تهران و خیز بازارهای مالی به کانالهای قیمتی بالاتر و ریزش شدید بورس، امید به انجام مذاکره تهران با آمریکا را کمرنگتر کرد.
این تنشها میتواند راه دشوار تثبیت قیمت در بازارهای مالی را برای رئیس جمهور نهم سخت کند و فشارهای وارده بر مردم را که امید داشتند رفع تحریمها میتواند به بهبود اوضاع اقتصادی منجر شود، بیشتر کند.
باید دید در روزهای آینده موضوع ترور هنیه چگونه توسط تهران پاسخ داده خواهد شد. این مساله آینده دلار و سایر بازارهای مالی را از ابهام خارج میکند.
آینده بازارها چگونه رقم می خورد
اکنون همه نگاهها به پاسخ ایران به ترور اسماعیل هنیه دوخته شده است. کارشناسان معتقدند نحوه واکنش ایران به این اتفاق، تأثیر مستقیمی بر روند بازار ارز و سایر بازارهای مالی خواهد داشت.
در صورتی که ایران به این اقدام واکنش تندی نشان دهد، احتمال تشدید تنشها در منطقه و افزایش نوسانات در بازار ارز بیشتر خواهد شد.
دلار با جهشی بیسابقه، کانالهای قیمتی را یکی پس از دیگری فتح میکند و کارشناسان از احتمال انفجار بازار ارز در روزهای آینده خبر میدهند.
این اتفاق در حالی رخ میدهد که دولت جدید تلاش میکند تا اقتصاد کشور را از رکود خارج کند و بهبود اوضاع معیشتی مردم را در دستور کار خود قرار دهد.
اما تشدید تنشها در منطقه و ترور هنیه، این تلاشها را با چالش جدی مواجه کرده است.
اهمیت کنترل تنش ها برای بازار
برخی اقتصاددان در تحلیل روند آینده نرخ ارز معتقدندآینده نرخ دلار به نحوه مدیریت این تنش و پاسخ ایران به این اقدام بستگی دارد؛ برای مثال در زمان حمله به کنسولگری کشور در سوریه، واکنش ایران طوری بود که هم بازدارندگی ایجاد کرد و هم به جنگ شدیدتر منجر نشد.
مرتضی افقه، اقتصاددان می گوید: تجربه ثابت کرده که با رخ دادن هر تنش سیاسی نرخ ارز به صورت موقت و گذرا اندکی افزایش پیدا میکند.
وی اظهار کرد: دلالان، سفتهبازان و سوداگران در زمان رخ دادن تنشهای سیاسی با ایجاد فضاسازی به دنبال کسب منفعت شخصی هستند.
به گفته او هرچند در بسیاری موارد مردم نقدینگی مازادی برای خرید ارز ندارند؛ ولی در نهایت انتظارات تورمی باعث افزایش موقتی قیمت ارز خواهد شد.