تورم نقطه به نقطه اقلام خوراکی و آشامیدنی در ماههای اخیر روند صعودی داشته است که این مسئله میتواند نهایتاً به افزایش تورم سالانه این اقلام منجر شود.
به گزارش بنکر (Banker)، تورم نقطه به نقطه خوراکی و آشامیدنی در دو ماهه منتهی به آبان امسال از 23.8 درصد در شهریور به 29.2 درصد افزایش یافته است.
در عین حال، روند تورم سالانه این اقلام در همین بازه زمانی نزولی بوده است.
با این حال، اگر روند افزایشی تورم نقطه به نقطه ادامه یابد، احتمال افزایش تورم سالانه این اقلام نیز وجود دارد.
در سالهای اخیر، بالاترین افزایش تورم در بخش خوراکی و آشامیدنیها پس از اجرای سیاست جراحی اقتصادی در سال 1401، که با حذف ارز 4200 همراه بود، به وقوع پیوسته است.
به همین دلیل، بالاترین نرخ تورم ماهانه در تاریخ اقتصاد ایران در خرداد 1401 ثبت شده است.
تعریف تورم نقطه به نقطه و تورم سالانه
تورم در ادبیات اقتصاد کلان به معنای افزایش مستمر و عمومی سطح قیمتها است و سطح قیمت سبد مشخصی از کالاها از طریق شاخص قیمت مصرفکننده اندازهگیری میشود.
همچنین تورم نقطه به نقطه، تورم سالانه و تورم ماهانه از شیوههای مختلف نشاندهنده این پدیده محسوب میشوند.
تورم نقطه به نقطه، تغییرات شاخص قیمت در ماه مورد نظر نسبت به ماه مشابه سال گذشته را اندازهگیری میکند،.
در حالی که تورم سالانه با تقسیم میانگین شاخص قیمت مصرفکننده در 12 ماه منتهی به یک ماه خاص بر میانگین شاخص قیمت مصرفکننده در 12 ماه منتهی به ماه مشابه سال قبل محاسبه میشود.
بررسیها حاکی از آن است که تورم سالانه با تأخیر به شوکهای قیمتی واکنش نشان میدهد، در حالی که تورم نقطه به نقطه دارای حساسیت بیشتری نسبت به رخدادهای اقتصادی و سیاسی است.
همچنین، با توجه به ماهیت محاسبه تورم سالانه که به صورت میانگین انجام میشود، این عدد تغییرات قیمتی را به طور ملایمتری منعکس میکند.
بنابراین، با توجه به روند افزایشی تورم نقطه به نقطه در ماههای گذشته، ممکن است تورم سالانه به زودی با افزایش مواجه شود.
افزایش قیمت مواد غذایی به دنبال جراحی اقتصادی
حذف ارز 4200 تومانی در اردیبهشت 1401 به طور قابل توجهی بر قیمت اقلام خوراکی و آشامیدنی تأثیر گذاشت و به بروز یک شوک شدید منجر شد.
به دنبال این تغییر، نرخ تورم نقطه به نقطه این اقلام که در فروردین همین سال 43.4 درصد بود، در تیر 1401 به 86.8 درصد افزایش یافت.
این رقم احتمالاً بالاترین میزان تورم نقطه به نقطه اقلام خوراکی و آشامیدنی در تاریخ اقتصاد ایران به شمار میرود.
همچنین، تورم ماهانه خرداد این اقلام در همان سال، نزدیک به 25 درصد محاسبه شده که یک رکورد بیسابقه است.
بدیهی است که تورم سالانه به منظور محاسبه تغییرات قیمتها در طول یک بازه 24 ماهه طراحی شده و با تأخیر به رویدادها واکنش نشان میدهد.
به همین دلیل، در اردیبهشت سال گذشته، به بالاترین حد خود رسیده و تورم اقلام خوراکی و آشامیدنی 75 درصد ثبت شده است.
روند نزولی تورم نقطه به نقطه و سالانه اقلام خوراکی نیز از اردیبهشت سال گذشته، پس از بهبود اثر حذف ارز 4200 تومانی آغاز شده است.
هشدار درباره افزایش تورم اقلام خوراکی
از شهریور امسال، تورم نقطه به نقطه اقلام خوراکی روند صعودی داشته است.
نرخ تورم نقطهای این اقلام که در شهریور 23.8 درصد برآورد شده بود، در ماه گذشته به 29.2 درصد افزایش یافته است.
در مقایسه با تورم نقطه به نقطه، تورم سالانه اقلام خوراکی به کاهش نقاط قوت خود ادامه داده و در آبان به 27.9 درصد رسید.
همچنین با این حال، نمیتوان انتظار داشت که این کاهش در تورم سالانه اقلام خوراکی به طور پیوسته ادامه یابد.
با توجه به افزایش روند تورم نقطه به نقطه، پیشبینی میشود که تورم سالانه این اقلام نیز با تأخیری مشخص، به روند صعودی بازگردد.