در بازار توافقی ارز، نرخ خرید و فروش دلار در حدود 61 تا 62 هزار تومان تعیین شده و خریداران حاضر به پرداخت قیمتی بالاتر از این محدوده نیستند.
به گزارش بنکر (Banker)، از ابتدای ماه آذر 1403، تمامی صادرکنندگانی که تحت شرایط قانونی مشخص قرار دارند، میتوانند ارز صادراتی خود را از طریق بانکهای عامل و در بستر مرکز مبادله ایران به فروش برسانند.
چالشهای تجاری در بازار ارز توافقی
بررسیهای میدانی نشان میدهد که حجم معاملات در بازار جدید ارز تجاری روز به روز در حال افزایش است و نرخهای معاملاتی در این بازار نسبت به بازار آزاد بهطور قابلتوجهی پایینتر است. این وضعیت توجه بازرگانان را به خود جلب کرده است.
بهگفته بازرگانان واردکننده، با توجه به حساسیتهای قیمتی در بازار، امکان خرید ارز بالاتر از نرخ اعلامشده (61 تا 62 هزار تومان) وجود ندارد، چرا که افزایش بیشتر قیمت منجر به غیررقابتی شدن قیمت نهایی کالاها خواهد شد. برخی از بازرگانان بیان کردهاند که هیچکس حاضر به معامله بالاتر از این نرخ نیست، زیرا در صورت افزایش بیشتر، توانایی فروش محصولات خود را از دست خواهند داد.
نقش بانک مرکزی در معاملات ارزی
تحقیقات نشان میدهد که معاملات ارزی در بازار توافقی بدون دخالت مستقیم بانک مرکزی انجام میشود و نرخها تنها بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشوند. عرضه ارز با نرخهای بالاتر به دلیل عدم تقاضا از سوی واردکنندگان، انجام نمیگیرد.
این وضعیت نشاندهنده شکلگیری تجارت واقعی کشور در این بازار است و با توسعه فعالیتهای آن، نرخهای کشفشده در این بستر به عنوان مبنای تجارت واقعی وارداتی محسوب خواهند شد.
بر اساس اطلاعات موثق، بهزودی صادرکنندگان بیشتری مجاز به عرضه ارز در سامانه معاملات ارز توافقی خواهند شد تا به این ترتیب، عرضه ارز افزایش یابد.
به اعلام مرکز مبادله ارز و طلا، از سوم دیماه 1403، تمامی واردکنندگان که از ارز نیمایی استفاده نمیکنند، ملزم به تأمین نیاز ارزی خود از این سامانه هستند.