مدیرعامل مرکز مبادله ایران گفت: بازار ارز تجاری و زیرساختهای آن در گامهای بعدی پیشرفتهای بیشتری خواهد داشت.
به گزارش ایبنا، علی سعیدی؛ مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران در نشست خبری با اعضای پتروشیمی، اظهار کرد: بازار ارز تجاری چند وقت است که راهاندازی شده و به مرور گروههای مختلف به این بازار ملحق میشوند. از سوم آذرماه شرکتهایی که در بازار اشخاص بودند، معاملات خود را در این بازار انجام دادند و در واقع این گروه اولین گروهی بودند که وارد بازار ارز تجاری شدند و از ۲۶ آذر تمام واردکنندگان و صادرکنندگان این حوزه در بازار ارز توافقی معاملات خود را انجام دادند.
وی افزود: از سوم دی ماه نیز آن دسته از صادرکنندگان و واردکنندگانی که در بازار نیما معامله انجام میدادند به صورت اختیاری میتوانستند معاملات خود را در این بازار انجام دهند. از سوم دی تا پایان دی ماه نیز صنایع مختلف به تدریج در حال ملحق شدن به بازار ارز تجاری هستند. این بازار تفاوتهای عمدهای با بازارهای قبلی دارد و نیاز به زمینهسازی دارد؛ به همین دلیل ورود صادرکنندگان و تولیدکنندگان به صورت تدریجی انجام میشود.
سعیدی درباره میزان عرضه ارز پتروشیمیها در روز نخست بازار تجاری گفت: دیروز اولین روزی بود که عرضه داشتند؛ هلدینگ خلیج فارس یکی از بزرگترینهاست که در بازار حضور دارد؛ دیروز عرضه خوبی داشتیم، ولی، چون اولین روزعرضه بود تمامی شرکتها موفق نشدند انجام دهند. باید هماهنگیهایی با بانکها انجام میدادند؛ چون رقم بالا بود بانکها نگرانیهایی داشتند که جلساتی گذاشتیم و توضیحاتی دادیم. دیروز عرضهها آغاز شد ولی از امروز این عرضه افزایش یافته است. اینکه عرضهها چقدر به معامله ختم شود، تابع قیمت است. فعلا صادرکنندهها و واردکنندهها در حال ازمایش خودشان هستند. ما نیز فقط اجرای معاملات را مدیریت میکنیم و دخالتی در قیمتها و چگونگی ثبت سفارش نداریم.
برگزاری جلسات متعدد با بانکها و شعبات ارزی
سعیدی ادامه داد: جلسات متعددی با بازرگانان برگزار کردیم و با تک تک بانکها و شعبات ارزی آنها هم جلسات متعددی داشتیم. با توجه به اینکه بانکها عامل بازار هستند سعی کردیم بتوانیم آمادگی لازم را ایجاد کنیم و آموزشهای لازم ارائه شود. بستههای آموزشی متعددی را آماده کردهایم که شعب بتوانند از آنها استفاده کنند.
مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران اظهار داشت: قطعا این بازار در گامهای بعدی پیشرفتهای بیشتری خواهد داشت و زیرساختهای بازار هم پیشرفت خواهد کرد که لازمه این پیشرفت همکاری و هماهنگی تمام فعالان بازار است. هر چه درک فعالان بازار از کارکرد آن بیشتر شود، بازار پیشرفتهتر خواهد شد.
وی گفت: بعد از اینکه معاملات نقد عمق لازم را بگیرد و قیمتهای نقد کشف شود، آمادگی داریم تا انواع قراردادهای مدتدار از جمله سلف ارزی و فوروارد ارزی را در این بازار فعال کنیم. این میتواند ابزاری خوبی برای صادرکنندگان و واردکنندگان باشد.
سعیدی افزود: از روز ۳ شهریورماه، معاملات را به صورت آزمایشی آغاز کردیم و امروز روزانه ۴۵ میلیون یورو معامله در این بازار انجام میشود.
بزودی شاهد معاملات ارز خدمات نیز خواهیم بود
وی ادامه داد: افزایش معامله به معنای افزایش عمق بازار است و هر چه عمق بازار بیشتر شود، قیمت آن به عرصه واقعی اقتصاد نزدیکتر است. از ابتدای بهمن ماه میزبان معاملات ارزی به طور کامل خواهیم بود و مجموعه ارزهای نیمایی و اشخاص در معاملات این مرکز متمرکز خواهند بود. در گام بعدی معاملات ارز خدمات نیز در این بازار انجام میشود. تاکنون نیز ۹۹۴ واردکننده و ۵۸ صادرکننده که فعالان بازار هستند و ۲۴ بانک به عنوان کارگزار تعریف شدهاند. در روزهای آینده شرکتهای بیشتری از پتروشیمیها و صنایع دیگر وارد بازار تجاری میشوند. فعلا نیما به قوت خود باقیست تا هنگامی که نواقص به طورکامل رفع شود و معاملات بدون مشکل در بازار تجاری انجام شود.
سعیدی خاطر نشان کرد: بانک مرکزی و مرکز مبادله در تلاش هستند که بتوانند از طریق مرکز مبادله برای بخش تولیدی نیز تامین مالی ارزی داشته باشند. برای تامین مالی ارزی ۵۰ میلیون یورو بانک مرکزی تامین مالی میکند و سایر تامین مالی از طریق اوراق مرابحه ارزی انجام میشود. در حال حاضر یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو اوراق مرابحه ارزی در دستور کار بانک مرکزی است.
وی تاکید کرد: در اقتصاد ما صنعت پتروشیمی صنعت زیربنایی است و در آن دارای مزیت رقابتی هستیم و در واقع به همین دلیل بر تامین مالی آن تاکید داریم.
ثبت ۵۱۵ میلیون دلار معاملات ارزی تاکنون
مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: تاکنون در بازار ارز تجاری ۵۱۵ میلیون دلار معاملات ارزی داشتهایم که به لحاظ ریالی ۳۳ همت میشود. این روزها آمار معاملات بازار ارز تجاری به شکل چشمگیری افزایش یافته و روزانه بیش از ۴۵ میلیون دلار در این مرکز معامله انجام میشود. برای صنعت فلزات رنگین که نقش موثری در بازار دارند نیز جلساتی خواهیم داشت و با توجه به عرضه بیشتر ارز پتروشیمیها در روزهای آتی و ورود سایر صنایع، حجم معاملات بازار ارز تجاری افزایش پیدا میکند.
سعیدی افزود: تاکنون در مجموع ۵۳.۹ میلیارد دلار شامل ۴۱.۶ میلیارد دلار برای حوزه تجارت و بازرگانی، ۱۱.۲ میلیارد دلار کالاهای ترجیحی شامل دارو، تجهیزات پزشکی، نهادههای دامی و بخش خدمات و ۱.۱ میلیارد دلار ارز اشخاص در مرکز مبادله ارز و طلای ایران معامله شده است.
وی یادآور شد: در حراجهای شمش که تاکنون بیش از ۱۳.۹ تن معامله در آن انجام شده، کشف قیمت آن بر اساس قیمت عرضه کننده و تقاضاکننده بوده است. مداخله بانک مرکزی نیز برای کسری خرید و فروش بوده است که آن را با قیمتهای مدنظر معاملهکنندگان انجام داده است.
مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران در ادامه افزود: قبل از اینکه شمش در مرکز معامله انجام شود، از من سوال شد که چه تضمینی وجود دارد که معاملات با نرخی نزدیک به بازار انجام شود، اما از ۲۷ دی ماه ۱۴۰۲ که معاملات شمش انجام شده تاکنون مشخص شد که نرخها نزدیک به بازار و بر اساس پیشنهاد تقاضا و عرضه تعیین میشود. در رابطه با بازار ارز تجاری نیز همینطور خواهد بود و قطعا معاملات تنها بر اساس پیشنهادات تقاضاکنندگان و عرضهکنندگان انجام میشود.
سعیدی اظهار داشت: در رابطه با اوراق سلف با توجه به اینکه مصوبه آن از سوی بانک مرکزی هنوز صادر نشده است، فعلا اوراق مرابحه را ادامه خواهیم داد و در قرارداد سلف ارزی را تغییراتی دادهایم که به قرارداد کشف مابه تفاوت تبدیل شده است. مترصد هستیم کارهای کمیسیون ارز برای مصوبه اوراق سلف انجام شود که کار خود را آغاز کند.
انتهای پیام/