به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری تسنیم، سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در نشست با اعضای مجمع کارآفرینان ایران اظهار داشت: پیوستن آقای پزشکیان به پویش مدیریت مصرف شرکت ملی گاز ایران و تأکید شخص رئیسجمهوری بر تأثیر کاهش 2 درجهای دمای منازل و محیط کار بر توسعه کشور نیز حاکی از همین اهمیت نگاه ملی به موضوع ناترازی است.
وی افزود: بر اساس این پویش، کاهش دمای منازل و اماکن به مقدار 2 درجه سانتیگراد میتواند به صرفهجویی روزانه 50 میلیون مترمکعبی گاز منجر شود که معادل تولید دو فاز میدان گازی پارس جنوبی است؛ این مقدار گاز به اندازه مصرف بعضاً سه استان خواهد بود.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه ایران دارنده دومین ذخایر بزرگ گاز دنیاست، گفت: 75 تا 76 درصد مخازن گازی در آبهای سرزمینی ما در جنوب کشور قرار دارد و 24 درصد آن در چهارگوشه کشور است؛ با این حال، امروز رکورد تولید گاز در دولت جدید زده شد و عدد 862 میلیون مترمکعب ثبت شد.
توکلی به مصرف گاز در بخشهای مختلف اشاره کرد و افزود: از کل گاز تولیدی کشور، 34 درصد آن به نیروگاهها، 34 درصد به صنایع، 25 درصد به بخش خانگی، 4 درصد به حملونقل (سیانجی) و 3 درصد نیز به سایر بخشها اختصاص داده میشود.
وی افزود: 72 درصد سبد انرژی کشور از گاز تشکیل شده، این جمله به مفهوم آن است که تمام تخممرغها در سبد گاز چیده شده است.
سهم 85 درصدی گاز در سبد انرژی نیروگاهها
معاون وزیر نفت با بیان اینکه 85 درصد از سبد انرژی نیروگاهها را گاز تشکیل میدهد، تصریح کرد: 100 درصد سوخت اول نیروگاههای بخاری و گازی از گاز تشکیل شده است. وقتی در زمستان تغییر آرایش مصرف صورت میگیرد، با افزایش مصرف در بخش خانگی، تجاری و صنایع کوچک مصرف روبهرو میشویم که سبب میشود نیروگاههای کشور بخشی از سوخت خود را گاز و بخشی دیگر را نفتگاز و نفتکوره تحویل میگیرند.
توکلی ادامه داد: این در حالی است که در هیچ جای دنیا 85 درصد سبد نیروگاهی را گاز تشکیل نمیدهد و میانگین جهانی آن، تنها 22 درصد است. این آمار نشان میدهد که تنوع سبد سوخت در کشور وجود ندارد، در حالی که در همه جای دنیا، شرکتهای مختلف انواع سوخت را ارائه میدهند.
وی گفت: هماکنون 95 درصد جمعیت کشور از نعمت گاز برخوردارند که حدود 99 درصد بخش شهری و 85 درصد بخش روستایی را شامل میشود. در واقع در این فرآیند گسترده، شرکت ملی گاز ایران، گاز غنی را تحویل میگیرد و در 20 پالایشگاه کشور فرآوری و بعد در بخشهای مختلف توزیع میکند.
مصرف بیش از 80 درصد گاز در بخش خانگی
معاون وزیر نفت با بیان اینکه زمستان امسال نزدیک به 80 تا 82 درصد از کل گاز تولیدی را بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف میکنند، یادآور شد: تنها همان 20 درصد باقیمانده باید به بخش صنعت و نیروگاهها تحویل شود که رقم چندان زیادی نیست.
توکلی بیان کرد: پارسال کشور ترکیه چهار ماه از ایران گازی وارد نکرد و سبب شد حدوداً 3 میلیارد لیتر به ذخیره سوخت کشور اضافه شود. این موضوع در اوج فصل تابستان بود و نیروگاهها بهشدت به گاز نیاز داشتند و همه این گاز به نیروگاهها اختصاص یافت، ضمن اینکه تا آخر بهمن، گرمترین فصل پاییز و زمستان 50 سال اخیر کشور بود.
وی با بیان اینکه مشکل فقط ذخیرهسازی نیست و حتی کشور در فصل تابستان نیز با کمبود گاز مواجه است، اظهار کرد: حل مشکل ناترازی انرژی در کشور در یک زنجیره برطرف میشود. به عبارتی از ابتدای این زنجیره باید افزایش تولید صورت بگیرد و این افزایش تولید، تنها بخشی از مشکل را برطرف میکند.
بدمصرفی انرژی در کشور
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به بدمصرفی انرژی در کشور گفت: موضوع ناترازی انرژی باید دغدغه اول کشور باشد و صنعتگران در بخش تجهیزات و بهینهسازی به این مهم توجه کنند، این در حالی است که در هیچ کجای دنیا منازل را با این شدت گرم نمیکنند و این مقدار هدررفت انرژی در هیچ جا وجود ندارد.
توکلی ادامه داد: 73 درصد گاز دنیا در منطقه ما قرار دارد و این فرصت بسیار بزرگی برای کشور ماست. 74 درصد گاز ایران در جنوب کشور تولید و 70 درصد گاز در شمال کشور مصرف میشود.
وی راهاندازی بورس انرژی را اتفاقی مثبت در زمینه رفع معضل ناترازی گاز عنوان کرد و توضیح داد: بسیاری از شرکتهای فولادی و دیگر بخشهای صنعت از راهاندازی بورس انرژی استقبال کردند.
به گفته معاون وزیر نفت، امضای تفاهمنامه با پتروشیمیها با هدف کاهش 10 درصدی مصرف، یکی دیگر از این راهکارهاست که بسیار مورد توجه بخش خصوصی، سرمایهگذاران و پتروشیمیها قرار گرفته است.
توکلی با بیان اینکه هیچ امضای طلایی در این سازمان برای هیچ صنعت و بخش خصوصی وجود ندارد، بار دیگر تأکید کرد: پویش «2 درجه کمتر» تاکنون روند خوبی در پی داشته و امیدوارم این روند مثبت همچنان ادامه داشته باشد.
انتهای پیام/