آیا تصمیمات جدید دولت آمریکا در حمایت از صنعت ارزهای دیجیتال میتواند به یک فاجعه مالی دیگر منجر شود؟
به گزارش بنکر (Banker)، در حالی که دولت جدید با شور و اشتیاق فراوان به استقبال ادغام وال استریت و دنیای ارزهای دیجیتال میرود، کارشناسان نسبت به تکرار بحرانهای مالی گذشته هشدار میدهند و چنین رویکردی را هم برای اقتصاد، هم برای بخش مالی و هم برای ارزهای دیجیتال خطرناک میدانند.
مجله اکونومیست (The Economist) در شماره جدید خود به این موضوع پرداخته و خطرات بروز یک فاجعه مالی در نتیجه هایپ ارزهای دیجیتال و سقوط این بازار را به جهان گوشزد کرده است.
سیاستهای جدید ترامپ تکرار اشتباهات گذشته است؟
تنها سه روز پیش از مراسم تحلیف، رئیس جمهور منتخب آمریکا با انتشار پیامی با عنوان «ارز دیجیتال ترامپ خود را بخرید»، مردم را به خرید میم کوین رسمی ترامپ (TRUMP) تشویق کرد.
این ارز دیجیتال که در دسته میم کوینها قرار میگیرد، تاکنون به ارزش کل تقریبی ۱۵ میلیارد دلار رسیده است.
علاقه دولت جدید به ارزهای دیجیتال آنقدر شدید است که حتی یک وزارتخانه جدید به رهبری ایلان ماسک تاسیس کرده که نام میم کوین محبوب ماسک یعنی دوج (DOGE) را بر خود دارد.
در حالی که دولت جو بایدن با وضع قوانین سختگیرانه تلاش میکرد از نفوذ صنعت ارزهای دیجیتال به وال استریت جلوگیری کند، اکنون این موانع یکی پس از دیگری در حال برداشته شدن هستند.
تراویس هیل (Travis Hill)، رئیس موقت شرکت بیمه سپرده فدرال (FDIC) از وضع قوانین آسانتر خبر داده و کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) نیز محدودیتهای حسابداری را کاهش داده است.
اکنون بانکها و صنعت ارزهای دیجیتال در بسیاری از موارد در یک جهت حرکت میکنند و با مقاومت کمتری از سوی نهادهای نظارتی روبرو هستند.
انتظار میرود این تغییر رویکرد به ظهور شکلهای جدید و بسیار سودآوری از ریسکپذیری منجر شود.
سایه سنگین رسواییهای گذشته و خطر سرایت به نظام بانکی
مجله اکونومیست میگوید که با وجود این اقدامات دولت جدید ترامپ، تجربه تلخ رسواییهای اخیر صنعت ارزهای دیجیتال هنوز از خاطرهها نرفته است.
محکومیت سم بنکمن-فرید (Sam Bankman-Fried)، بنیانگذار صرافی افتیایکس (FTX) و یکی از کلیدیترین چهرههای این صنعت در آمریکا به ۲۵ سال زندان و حبس چهار ماهه چانگ پنگ ژائو (Changpeng Zhao)، موسس صرافی بایننس (Binance) به اتهام پولشویی، نشان میدهد که این صنعت هنوز با چالشهای بسیار جدی در زمینه شفافیت و قانونمندی روبروست.
استیون کلی (Steven Kelly)، استاد اقتصاد دانشگاه ییل (Yale) با نگرانی از پیامدهای ارتباط میان نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال و عملکرد بانکها سخن میگوید.
او معتقد است که تجربه فروپاشی بانکهای سیلورگیت (Silvergate) و سیگنچر (Signature) در سال ۲۰۲۳ نشان داد که چگونه سقوط قیمت ارزهای دیجیتال میتواند به سرعت به بحران بانکی تبدیل شود.
این بحران با سقوط قیمت ارزهای دیجیتال از اواخر ۲۰۲۱ آغاز شد و با فروپاشی صرافی افتیایکس به اوج خود رسید و موجی را ایجاد کرد که در نهایت به فروپاشی این دو بانک انجامید.
این اتفاق در وضعیت کنونی به راحتی ممکن است تکرار شود، هر چند که در صورت تکرار این رویداد باید منتظر موج بسیار سهمگینتر و قربانی شدن بانکها و شرکتهای بسیار بزرگتری بود و یک فاجعه در پیش خواهد بود.
ریسکپذیری فزاینده؛ از قمار تا سیاست
به نظر میرسد آمریکا از هر جنبهای در حال حرکت به سمت ریسکپذیری بیشتر است؛ از محبوبیت روزافزون قمار و شیوههای پرخطر سرمایهگذاری خرد گرفته تا افزایش قیمت ارزهای دیجیتال و انتخابهای سیاسی.
تقریباً تمام موسسات مالی وال استریت تحت تأثیر این تغییرات قرار خواهند گرفت.
بسیاری از بانکها در حال آزمایش توکنهای دیجیتالی برای نشان دادن مالکیت در صندوقهای بازار پول هستند و به محض مشخص شدن جزئیات رژیم نظارتی جدید، معامله و نگهداری داراییهای دیجیتال را آغاز خواهند کرد.
بانکها همچنین میتوانند با خرید شرکتهای ارز دیجیتال، سریعتر وارد این حوزه شوند.
دیلان والش (Dylan Walsh) از شرکت مشاوره الیور وایمن (Oliver Wyman) حتی پیشبینی میکند که ممکن است روند معکوسی نیز رخ دهد و شرکتهای ارز دیجیتال به خرید موسسات مالی سنتی اقدام کنند.
خطر بروز فاجعه در کمین ارزهای دیجیتال است!
جولی اندرسن هیل (Julie Andersen Hill) از دانشگاه وایومینگ معتقد است برای هر دولت دموکراتی در آینده، تغییر این مسیر دشوار خواهد بود.
در حالی که گسترش داراییهای دیجیتال میتواند فرصتهای سودآوری جدیدی ایجاد کند، اندرسون هیل هشدار میدهد که اگر این ادغام عجولانه بین وال استریت و فناوری بلاک چین به درستی مدیریت نشود، هزینههای آن میتواند به مراتب بیشتر از بحرانهای مالی گذشته باشد و منجر به فاجعه مالی شود.
مایکل بار (Michael Barr)، رئیس پیشین بخش نظارت مالی فدرال رزرو معتقد است که دیجیتالی شدن شتابزده نظام مالی میتواند پیامدهای ناگواری داشته باشد.
با این حال، باید دید که آیا دولت جدید ترامپ به این هشدارها توجه خواهد کرد یا اینکه با ادامه رویکرد کنونی خود باید منتظر تکرار احتمالی تجربههای تلخ گذشته در سقوط اقتصاد و بروز فاجعه در بازارهای مالی باشیم.