نرخ دلار در روزهای گذشته از ۸۰ هزار تومان گذشت؛ کارشناسان میگویند که همزمانی تشکیل بازار ارز توافقی با افزایش تقاضای ارز در آغاز سال نو میلادی، ناترازی تجارت غیرنفتی، شکلگیری انتظارات تورمی و برخی تحولات در منطقه از عوامل افزایش شوک بازار ارز است.
اواخر آذر بود که بازار ارز توافقی با هدف کشف قیمت بر مبنای عرضه و تقاضا و کاهش نوسانات ارزی تشکیل شد اما در روزهای اخیر، قیمت دلار با سیر صعودی همراه شد و از رقم ۸۰ هزارتومان عبور کرد.
در همین زمینه محمدرضا موسوی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با میزان درباره عوامل تاثیرگذار در نوسانات نرخ ارز، اظهار کرد: بهطور کلی بازار ارز باتوجه به شرایط خاص اقتصاد کشور در معرض شوکهای مختلف قرار دارد که یکی از دلایل آن نیز بحث ناترازی تجارت غیرنفتی و بیشتربودن واردات از صادرات کشور است.
وی با اشاره شکلگیری تقاضاهایی در بازارهای رسمی و غیررسمی گفت: این تقاضاها باعث میشود منابع ارزی کشور برای پوششدهی آنها به درآمدهای نقتی وابسته باشد.
این کارشناس اقتصادی به حجم قابل توجه تقاضا در بازار غیررسمی اشاره کرد و افزود: در بازار غیررسمی یک سری تقاضاهای مشروع وجود دارد که حتما باید تامین شود.
موسوی ادامه داد: همچنین تقاضاهای غیرمجاز و غیرمشروعی برای قاچاق، سفتهبازی و خروج سرمایه وجود دارد که از بازار غیررسمی تامین میشود.
وی تاکید کرد: تامین قابل توجه ارز از بازار غیررسمی باعث میشود بازار رسمی بهجای اینکه مرجع باشد در حاشیه قرار گیرد و جای خود را به بازار غیررسمی دهد.
افزایش شوک به بازار ارز با نزدیکشدن به پایان سال میلادی
این کارشناس اقتصادی یکی دیگر از عوامل افزایش شوک بازار ارز را افزایش تقاضا در نیمه دوم سال دانست و گفت: در اواخر آذر که پایان سال میلادی است، طبیعتا شرکتهایی که با طرفهای خارجی همکاری دارند باید حسابهای خود را تسویه کنند و به همین دلیل نیازهای ارزی افزایش مییابد.
موسوی معتقد است وقوع برخی تحولات در منطقه بر انتظارات تورمی بازار ارز تاثیرگذار بوده و زمانیکه انتظارات تشدید شود باعث سودجویی سفتهبازان خواهد شد.
وی تصریح کرد: اگر انتظارات تورمی خیلی روند صعودی پیدا کند ممکن است بخشی از مردم نیز برای حفظ ارزش پول خود به سمت خرید ارز حرکت کنند.
قضاوت درمورد بازار ارز توافقی زود است
این کارشناس اقتصادی به تاثیر بازار ارز توافقی بر بازار ارز اشاره کرد و گفت: صحبت و قضاوت در مورد اینکه تشکیل بازار ارز توافقی در نوسانات اخیر نرخ ارز تاثیرگذار بوده یا خیر، اندکی زود است چراکه حدود دوهفته از شکلگیری این بازار میگذرد.
موسوی با بیان اینکه این بازار هنوز عمق پیدا نکرده، عنوان کرد: بخشی از بازیگران هنوز نتوانستند در این بازار حضور پیدا کنند و بازار ارز غیررسمی نیز تاثیر خود را از بازار ارز توافقی نگرفته است.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بانک مرکزی از تشکیل بازار ارز توافقی چند هدف را دنبال میکند؛ یکی اینکه ارزهایی که خارج از نیما عرضه میشدند را چارچوببندی و شفاف کند که هدف بسیار مهمی بوده است.
وی افزود: هدف دوم بانک مرکزی تشکیل بازار رسمی و واحد بوده است تا تمام نیازهای حقیقی مورد نیاز در اقتصاد را تامین کند و بتواند هدفگذاریهای ارزی خود را از طریق نظارت در این بازار اعمال کند.
موسوی نکته مهم در تشکیل بازار ارز توافقی را زمان آن دانست و گفت: شاید بهتر بود این سیاست زمانی اعمال میشد که بازار با آرامش بیشتری روبهرو بود و تقاضاهای بازه آذر تا بهمن با تشکیل این بازار یکی نمیشد.
این کارشناس اقتصادی معتقد است که هرسال از بازه آذر تا بهمن بهواسطه سال نو میلادی و سال نو چینی افزایش تقاضا در بازار ارز التهاباتی ایجاد میکند که باعث میشود عرضه ارز با سرعت همیشه انجام نشود و با نوسان روبهرو شود.
وی ادامه داد: نکتهای که درحال حاضر اهمیت دارد اقداماتی است که بانک مرکزی باید در تکمیل بازار ارز توافقی انجام دهد تا تشکیل این بازار به نتیجه مطلوب برسد.
موسوی تاکید کرد: مهمترین اقدام، کنترل بازار غیررسمی است که در کنار تشکیل بازار رسمی باید به آن پرداخته شود.
به گفته این کارشناس اقتصادی اگر سیاستگذار، کنترل و مدیریت لازم و حضور فعالانه در بازار غیررسمی برای کنترل آنرا نداشته باشد هرچقدر نرخ بازار غیررسمی افزایش یابد در بازار ارز توافقی نیز شاهد افزایش نرخ خواهیم بود.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: کنترلنشدن بازار ارز غیررسمی باعث میشود این بازار تعیینکننده نرخ باشد و هدف بازار ارز توافقی برای کشف نرخ مطمئن و بهینه محقق نشود.
انتهای پیام/